We zijn al weer drie weken bezig met de Weight Loss Challenge. Deze week hadden we het over koolhydraten en de glycemische index.
Het verschil tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten heb ik de deelnemers uitgelegd. De enkelvoudige koolhydraten bevatten veel suikers, hebben een lage voedingswaarde en een hoge glycemische index. Deze koolhydraten zijn gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen de oorzaak zijn van bijvoorbeeld overgewicht, diabetes, hart en vaatziekten. De meervoudige koolhydraten bevatten minder suikers en meer voedingswaarde. Het is dus zeker belangrijk om hierop te letten.
De glycemische index is een getal dat aangeeft hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Ook al kan er evenveel koolhydraten in zitten, bij het ene product komt er sneller meer glucose in het bloed komen dan bij het andere. Daarom wordt er ook wel gesproken over snelle en langzame koolhydraten.
Bij de lijst van producten met een hoge glycemische index was het voor een aantal deelnemers echt schrikken! Regelmatig worden er bijvoorbeeld rijstewafels als tussendoortje gegeten. Dit zorgt voor een hele snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en dat is voor mensen die willen afslanken rampzalig! Iedere deelnemer heb ik geadviseerd om de lijst goed door te nemen en een aantal producten met een hoge glycemische index te wisselen voor een product met een lage glycemische index. Hiermee valt veel winst te behalen.
Het is zo leuk om te zien dat na deze informatie bepaalde voedingsmiddelen niet meer worden gekocht en gegeten. Dit levert meteen goede resultaten: een aantal deelnemers beginnen nu nog beter vetten kwijt te raken en op een goede manier gewicht te verliezen.
Volgende week gaan we het hebben over boodschappen doen en etiketten lezen.
0 reacties:
Een reactie posten