Eens in de zoveel tijd wordt er weer een nieuw onderdeel van het voedingspatroon aangesneden met als doel de samenleving een stukje bewuster en gezonder te laten eten. Nu zijn de vezels aan de beurt in de Nationale vezel weken.
Wat zijn vezels nou eigenlijk en waarom zijn ze goed voor ons? Vezels zijn kleine deeltjes van planten die niet worden opgenomen, maar als een soort tandenborstel dienen voor de binnenkant van je darmen. Hoe schoner je darmen, hoe beter je spijsvertering en hoe beter de opname van voedingsstoffen.
Maarliefst 90% van alle Nederlanders eet te weinig vezels. Een schrikbarend getal vind ik zelf, maar heel verrassend is het niet. Er zitten namelijk lang niet meer zoveel vezels in onze voedingsmiddelen als vroeger en het is dus ook lastig om ze toch allemaal binnen te krijgen. Vezels zitten voornamelijk in volkorenbrood, roggebrood, muesli, havermout, peulvruchten, zilvervliesrijst, aardappelen, groente, fruit, noten en zaden.
Wil je precies weten wat je moet eten om voldoende vezels binnen te krijgen, kun je me natuurlijk altijd bellen, mailen of reageren op deze blog. Om een indicatie te geven van hoeveel vezels je zou nu binnen krijgt: 5 sneetjes volkorenbrood bevatten samen ongeveer 10 gram vezels en een appel bevat ongeveer 3 gram vezels. Dagelijks heeft een volwassene 30 tot 40 gram vezels nodig voor een gezonde darmfunctie.
Vezels hebben een hongerstillend effect, bevatten geen calorieën, bestrijden hart- en vaatziekten, maken je darmen schoon en je poept ze gewoon weer uit, dus je wordt er ook niet dik van. Vezels eten dus!
0 reacties:
Een reactie posten