Omega 3 vetzuren zijn meervoudig, onverzadigde vetzuren. Het zijn "essentiële vetzuren" wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Omega 3 vetzuren moet je dus uit je voeding halen of als supplement innemen om toch aan je dagelijkse dosis visolie te komen.
De belangrijkste omega 3 vetzuren zijn:
- alfa-linoleenzuur zit in bladrijke groente zoals spinazie, postelein, noten,
sojabonen, lijnzaad
- eicosapentaeenzuur (EPA)
- docosahexaeenzuur (DPA)- eicosapentaeenzuur (EPA)
De enige bron van EPA en DPA is vette vis of visolie capsules. De beste omega 3 vetzuren haal je NIET uit gekweekte vissoorten, maar vissoorten die gevangen zijn uit de koude diepzee, zoals zalm, makreel, sardines, tonijn, paling, ansjovis, haring.
Uit onderzoek blijkt dat omega 3 vetzuren:
- Optimaliseren de balans van vetzuren in het lichaam
- Hart en bloedvaten: cholesterolverlagend en bloeddrukverlagend, houden het bloed dun
- Bevorderen het immuunsysteem, ontstekingsremmend (reuma, crohn), anti-allergische werking
- Reguleren de hormoonhuishouding (gunstige invloed bij overgangsklachten)
- Bevorderen de glucose- en vetstofwisseling (gunstige invloed bij afslanken)
- Bevorderen sterke botten en soepele gewrichten (belangrijk bij sporters)
- Stimuleren de hersenfuncties (betere concentratie, gunstige invloed bij leerproblemen, ADHD, autisme)
- Stimuleren het gezichtsvermogen
- Bevorderen de geestelijke balans (gunstige invloed bij stemmingswisselingen, depressie)
De goede balans
Doordat onze leefstijl en voedingsgewoontes de laatste jaren sterk veranderd zijn is de balans van vetzuren danig verstoord geraakt. De inname van omega 6 vetzuren (zoals linolzuur) is toegenomen ten koste van de omega 3 vetzuren, terwijl het juist zo belangrijk is dat deze twee met elkaar in balans zijn. Een overmaat aan omega 6 vetzuren remt juist de omzetting van omega 3 vetzuren. Een goede balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren is 4:1 terwijl in ons westerse voedingspatroon deze verhouding oploopt tot 10:1 en zelfs 20:1.
Doordat onze leefstijl en voedingsgewoontes de laatste jaren sterk veranderd zijn is de balans van vetzuren danig verstoord geraakt. De inname van omega 6 vetzuren (zoals linolzuur) is toegenomen ten koste van de omega 3 vetzuren, terwijl het juist zo belangrijk is dat deze twee met elkaar in balans zijn. Een overmaat aan omega 6 vetzuren remt juist de omzetting van omega 3 vetzuren. Een goede balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren is 4:1 terwijl in ons westerse voedingspatroon deze verhouding oploopt tot 10:1 en zelfs 20:1.
Het belang van extra inname van omega 3 vetzuren is aangetoond, of je nu 2 tot 3 keer per week vette vis eet of omega 3 visolie capsules gebruikt is je eigen keuze. Belangrijk is dan wel dat als je voor visolie capsules kiest, je een hele hoogwaardige visolie capsule koopt met een zo hoog mogelijke hoeveelheid EPA en DHA maar zonder toegevoegde omega 6 en 9. Veel goedkope visolie capsules bevatten wel visolie (van gekweekte vissen) maar bevatten geen of nauwelijks EPA en DHA. Goed etiketten lezen dus.
Risico groepen voor tekorten aan EPA en DHA zijn:
- Vrouwen die zwanger zijn
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Kinderen tot 2 jaar
- Ouderen
- Mensen die nooit, weinig of bijna nooit vis eten
Advies
Ik adviseer om per dag te streven naar een inname van 225 mg DHA en 342mg EPA. Het beste is natuurlijk om vette vis te eten, maar mocht je dit niet lekker vinden of liever vlees eten, kun je visoliecapsules nemen ter vervanging of aanvulling. De goedkope varianten (vaak van gekweekte vis) zijn te koop bij drogisterijen, de hoge kwaliteit in de juiste samenstelling is ook bij mij te verkrijgen. Neem contact op voor meer info.
0 reacties:
Een reactie posten