Ongeveer een week geleden las ik een artikel over goede en slechte zouten. Nou heb ik tijdens mijn opleiding tot gewichtsconsulente geleerd dat zout zo veel mogelijk vermeden moet worden. Dat het eten van teveel zout slecht is voor onze gezondheid, weten we allemaal. Zelfs als we geen zout toevoegen aan ons eten, krijgen we nog te veel binnen. Op dit moment is de gemiddelde zoutconsumptie in Nederland 9-10 gram keukenzout per dag, terwijl maximaal 6 gram wordt aanbevolen.
Op korte termijn merk je er weinig van, maar kan het op latere leeftijd grote gevolgen hebben. Zo kan er bijvoorbeeld hart- en nierschade ontstaan. De kans op hart- en vaatziekten wordt hoger zodra de bloeddruk hoger is. Te bedenken dat in Nederland maar 20-30% van de bevolking een optimale bloeddruk (van 120/80) heeft en er per jaar 2500 mensen overlijden aan hart- en vaatziekten die terug te voeren zijn op teveel zout in de voeding, is dit een serieus probleem. Zelf heb ik ook last van een hoge bloeddruk, dus probeer ik zouten zo veel mogelijk te vermijden. Je kunt het beste doen door te koken met verse ingrediƫnten. Dat is ook een stuk lekkerder trouwens!

0 reacties:
Een reactie posten